torsdag 31 maj 2012

Jorden vi ärvde

Så har turen kommit till berget mellan Näsänget och Näs. Kalhuggs på någon vecka. "Hugga" kanske inte är rätt ord, när det rör sig om jättestora  Gluffs-gluffs -maskiner, vars ljud INTE för tankarna till en litem yxa snarare till en bulldoser.
Varför lämnar man en "gardin" mot sina egna gårdar, mot Bönhamnsvägen?Vill man inte själv se eländet?  Vill man skona Turisterna? Skäms man?
Visst är det lite märkligt att ALLA skogar häromkring  BARA skulle  innehålla "slutavverkningsbar" skog?
Hur kan detta skövlande vara så effektivt? Att behöva bryta kilometerlånga dyra vägar bara för att avverka, hyra in maskiner som kostar flera tusen kronor i timmen`All skog blir lika gammal .... efter plantering. Vid nästa Dagmar-, Gudrunsläkting blåser ALLA träd omkull, då de inte skyddas av större träd med starkare rötter. .... och stormsläktingarna kommer allt tätare. .Människans klimatpåverkan går också med en rasande fart ..... och yttrear sig bl a i oftare extremväder.
Hur kan stora områden bli "slutavverkningsbart" samtidigt, inom något år. Om man sköter skogen allt eftersom kan väl aldrig alla träden vara av samma ålder? Någo/någran måste alltså ha misskött skogen .... under många år? Eller rasade en skogsbrand här för 70 år sedan? En skogseld som tog allt?
Försöker man slå rekord? Fem slutavverkningar här i vinter inom några km Säkert mer än 100 årsarbeten som dessa maskiner fixat på några veckor. Nu ska också hela sluttningen mot Edsäterfjärden från Öden och till Älgsjö slutavverkas ........ kalhuggas! Världsarvet då?
Folkpartiet föreslår nu en lagändring, så att det ska krävas tillstånd  från Skogsstyrelsen för att få slutavverka - kalhugga.. Äntligen ett bra förslag från det partiet! Det kan inte vara enbart virkesprisserna som styr hur många sår nära inpå varandra som naturen klarar.
Här gjorde LOA sin stora avverkning i vintras. En viss skillnad? Han avverkade själv med motorsågen och sin lilla röda traktor med vinsch och  med varsam hand. "Men varför har du lämnat två granar mitt i omrädet?", frågade jag. "Jamen, Broder, Småfåglarna! De måste ju ha någonstans att gömma sig när de jagaas av rovfågeln!" Då har man känsla för skogens värden! ..... men när Gluffsgluffsmaskinerna inte klarar jobbet på berget mellan Näsänget och Näs, Då ringer man till LOA och undrar om han kan komma och hjälpa. ... och de gör han. LOA dämer ingen! Kan han hjälpa någon så gör han det..... men åsikter om "modernt skosbruk" har han!Och vart tar småfåglarna vägen på ett kalhygge...... när duvhöken kommer?

 Eskil, Landsbygdsministern, sa i TV häromdagen att det var önskvärd med en "inte nyttjande av alltför ensidiga avverkningsformer". Den informationen verkar bara ha gått fram till LOA. Nu har ju också regeringen insett vartåt det lutar ................ och bytt namn på SkogsVÅRDstyrelsen till Skogsstyrelsen, som väl snart blir Kalhyggssverket? Mottot är ju att verk och styrelser ska ha namn efter vad de gör.,  eller Plantageverket?
"Skogen vi ärvde" kommer förmodligen att skrivas om till "Kalhygget vi ärvde". Hur glada blir barnbarnen för det arvet?

3 kommentarer:

  1. Det är inget vidare arv vi lämnar efter oss när skogen skövlas. En stor eloge till LOA, som verkligen vet hur man sparar viktiga träd som småfåglarna kan ha sina gömställen i. Kram M

    SvaraRadera
  2. Visst är det tragiskt, Thomas som jag träffade hade två kallblod som han använt genom åren när han avverkat skog med enbart motorsåg och det är naturvård, dessa skövlingar som de stora skogsägarna är bara så ledsamma. För ett par år sedan när vi kom ut till pappas stuga stod den plötsligt på ett kalhygge och borta var allt det mysiga med vår stuga i skogen. De hade hyrt den i 18 år och lagt ner hela sin själ i den men nu valde de att säga upp den och köpa stuga istället där det fortfarande är skog kvar och det kommer så att förbli ;o)
    Ha en riktigt härlig dag!
    Kram/Lena

    SvaraRadera
  3. Ja, det är tragiskt och tråkigt. Jag har alldrigt förstånd kallhyggen. Vi hade här i Lappland efter kriget samma politik. Allt bort. Människorna pratade om Osaras flygfält. Tusende kvadratkilometer, och inte trä var fåglarna kan ha nästen.
    Mitt tomt har varit "i natur" över 30 år och alla djur tycker.
    Dom kan rymma dit och bygga sina bo tillsammans med mig.
    Men kanske en dag varje människan förstår, vi kan inte leva utan skogar. t. Lapp i sirkka

    SvaraRadera