Lasse började i skogen när han var 15, så nu 56 år senare är det ett antal tusen träd som han fällt. "Det är ju inte svårt nu när man har motorsåg". Att skryta ligger inte för honom!
Först det viktigaste, fällskyran, den kil man tar bort, Den bestämmer nästan helt vart trädet tar vägen. ........... men man kan inte överskrida naturens lagar och tro att trädet far åt det håll fällskyran visar utan man måste också bedömma hur grenkronan drar trädet och om trädet lutar åt något håll. Ibland använder man brytjärnet för att styra det något.
..... så kapa försiktigt så att man lämnar någon cm som håller trädet till dess att man ser att det går år rätt håll, .... då hjälper man till lite med brytjärnet
. och går åt sidan och ser trädet lägga sig i snön. Fördelen med att fälla så stora björkar på vintern är att kvistana gör inga hål i marken.......... snön skyddar.
..... och sedan ska veden vara kapad och kluven innan midsommar......... enligt bondepraktikan.
Men det är ankelt att fälla ett träd åt precis rätt håll ................ om man kan!
Kaffe- och pratstunden efteråt var oerhört givande! Tänk så mycket kunnande och tankar som finns........
Ja, det är en otrolig kunskap med att fälla träd. Har en bror som jobbat i skogen i hela sitt liv och han behöver bara titta på trädet så vet han hur det ska göras.
SvaraRaderaHärligt med björkved, vi brukar köpa det till öppna spisen.
Ha det gott
Yvonne
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaÅh vad skönt antar att du velat få bort det ett tag och så får du lite ved sen också ;o)
SvaraRaderaÖnskar dig en härlig dag!
Kram/Lena