onsdag 14 december 2011

Svart igen

Mot kvällen brukar vinden mojna, men igårkväll ökade den till någonstans mellan curling och storm.
Vid nio var det klippt igen.......... andra gången på fem dar......

Svart igen!  I hela byn!
När jag var liten sa vi att "Lyset for". Det var inte så dramatiskt. Numera drivs allt med "strömmen"
Tur att ljusen redan brann.
Jag satt just och läste Sternrapporten när elen bröts. Ni vet den där rapporten från 2006, som visade att det skulle kosta Världens nationer 1% av BruttoNationalProdukten (BNP) årligen att åtgärda det klimat vi själva gör vårt bästa  att förstöra....... för att inte passera 2 graders temperaturhöjning på klotet. Man kom snabbt fram till i vår Riksdag, liksom de flesta andra parlament, att "Vi har inte råd!" . Lite konstig,t kan man tycka, då vår BNP steg med 5,6% mellan 2009 och 2010 t ex. Det hade bara varit att skrapa av lite av "grädden". .,.... men det fanns annat att prioritera.
Varför jag började läsa rapporten i går var att jag såg på Twitter att Stern, som varit oemotsagd hela tiden, nu gjort en ny beräkning. Nu, när 2 gradersmålet är passerat,  skulle det kosta 2% av Världens nationers BNP årligen att rätta till vad vi själva ställt till med, eftersom nästan ingenting gjorts av de flesta nationer hittills.. Han nämner att länder som Kina, Indien, Etiopien och Danmark gjort mer än andra..... men inte Sverige.
Om vi fortsätter att inte ha råd, så att temperaturen stiger mer än  4 grader kan inte kostnaderna beräknas, då är de oöverstigliga..... men vem bryr sig så länge julkommersen går bra?
En konsekvens av att vi nu passerat 2 grader är just att extremvädret tilltagit. Det är även i vårt land mycket oftare vindar med stormstyrka, våldsamma skyfall än tidigare.
.... men det är bara början.
Skulle vi passera 4 grader kan kvällstidningarna med rätta använda rubriken "kaos"?!
.... men ingen höjer på ögonbrynen för då är begreppet utslitet och betydelselöst.
... och inget finns att göra!
Vid Klimatkonferensen i Sydafrika nyligen ville man vänta till efter 2010 att göra något .... Naturens krafter är inte förhandlingsbara.

4 kommentarer:

  1. Visst är det sorgligt att det ser ut som det gör och att man inte tar sitt ansvar.
    Vi har inte så mycket julsaker framme i år så än har det peppar, peppar gått bra med Oddie han hade lite kul i början med julgranskulorna, han satt som en katt och försiktigt petade på dem med tassen men efter att vi sagt ifrån ett par gånger slutade han. Vilken tokhärlig hund, han är riktigt rolig och så lättlärd, dock funkar det mindre bra att gå i koppel han ska stanna hela tiden och lukta men hoppas vi kommer över den fasen också snart, kan bli jobbigt annars sen i framtiden när han får börja gå längre promenader ;o)
    Ha en finfin onsdag eftermiddag!
    Kram/Lena

    SvaraRadera
  2. Låter konstigt att just de uppräknade länderna gör mest? Hur har de då beräknat?
    Danmark har bara en liten del av sina behov täckta av vindkraft och köper in en massa el från smutsiga (koldioxidutsläpprik) källor typ gas och kol.
    Inga land i världen ökar så mycket i kolutsläpp som Kina osv. Man skulle vilja veta hur beräkningarna är gjorda i den där gamla rapporten.
    Sverige har oerhört ren el men såklart kommunikationerna släpper ut en del.
    Under en övergångsperiod behöver vi nog kärnkraften och framförallt den rena vattenkraften.
    Vindkraften löser inte alla energibehov i en handvändning. Men såklart vi måste spara mera och förmodligen blir vi tvungna att ändra livsstil.
    Men hur kul är det att ideligen bli utan el i ett kallt land som Sverige? Vill vi bli beroende av rysk gas osv? Många problem finns det ......

    SvaraRadera
  3. Läs rapporten!!
    /Ingemar

    SvaraRadera
  4. GOD morgon
    Har INTE läst rapporten..men det du skriver om ..är intressant och samtidigt oroväckande
    Men nu är jag oxå här för att önska DIG en
    FIN & ROFYLLD GOD JUL
    TACKA för året som snart går förbi
    Önska dig innför det nya ALLT GOTT & VÄL
    GOD JUL & GOTT NYTT ÅR..KRAM

    SvaraRadera