fredag 17 december 2010

Dramatisk natt

Vaknade vid halvtvå............. becksvart överallt, inget litet sken från julstjärnan i rummet, inga röda klocksiffror i taket. Med ens var jag klarvaken - "Strömmen har gått!" 
Förmodligen vaknade jag av att det lilla nattljuset släcktes. Min första tanke var att strömmen i hela byn gått. Det brukar hända ibland i snöstorm ich temperaturer kring noll,........... som nu. Snön lägger sig på trådarna och tynger ner.............. men nu har vi luftledning bara från Näs.......... Tack, Gudrun för det! 
Jag steg upp och kollade. De få lampor som är tända i byn nattetid lyste så fint ...... några vid Sven-Olovs garage, några vid Pelles.... och gatlampan.. 
"Det är bara mitt hus som är mösklagt!" Ringa till vaktmöstaren eller hyresvärden är ju ingen fruktbar idé när man bor såhär. Ingen annan heller man ringer till för att få moraliskt stöd och tankeutbyte ...... inte halvtvå på natten! Att bryta ihop ger heller ingen ström! 
Det gäller att fokusera, ha vedkorgen välfylld och veta var man har pannlampan! Den är på sin fasta plats! Vad kunde ha förorsakat detta. Det enda som är annorlunda denna natt är snöstormen, nollgradig blötsnö ........... och att jag kopplat till en värmekabel för att tina isen vid värmepumpen ......... och att det ligger långa sladdar till julbelysningarna i blötsnön ........... med flera korsningar och kopplingar. 
Tar på mig termobyxorna, vintervindjackan, drar ner toppluvan och på med vinterstövlarna och Graningehandskarna........ vill inte kyla ner mig om jag blir strömlös hela natten... ger mig ut och tar ur julbelysningssladden, .......  in igen........ tur att det fortfarande är varmt inomhus.......... slår på jordfelsbrytaren ..........och åter fungerar  ALLT,.............. utom julbelysningarna. Så kokar jag mig kaffe mitt i natten och känner att "det håller". Så gott har sällan nattkaffe smakat och sovit så GOTT de få timmar som återstod av natten!
Nu får jag hitta en annan julstämningsbelysning, vågar inte använda de blötsnöskadade mer denna jul.
Det gäller att veta var man har pannlampan, hålla fötter och händer varma och huvudet kallt! Vad är det man brukar säga "Varje kris gör en starkare". Det kanske höll på att bli för vräkigt med alla utebelysningar?!
Ha den finaste dag!
/Ingemar

3 kommentarer:

 1. Ja, det gäller att vara förberedd när man bor så centralt som vi. Visst kan det vara lätt att hålla sig för skratt ibland men sen kommer de där ögonblicken som gör att man inte vill byta ut sitt liv utan att man känner att det här är kvalitet och som gör att man mår så bra och att kaffet smakar så gott!
  /Christina

  SvaraRadera
 2. För skratt ... eller för gråt, jag tror att jag var närmare det sista, men varken skratt eller gråt fixar strömmen! ....... sedan kommer känslan: "Jag fixade det", ett välbefinnande och en kvalitet utan motstycke!!

  SvaraRadera
 3. Fy vilken natt men härligt att du fixade det!
  Ha en fin dag!
  Kram/Lena

  SvaraRadera