tisdag 8 november 2011

Sista resan ?

Efter en fantastisk sommar , regning sensommar och varm låång höst i byn är det så dags för kornas sista resa ... i alla fall för i sommar..
Först gör man en liten fålla av de bågar som hänger fram på traktorn,. I den serveras det gosaker under några dagar.
Sedan ställer man vagnen inne i bete, sänker flaket så att det ligger på marken. 
Korna går då gärna in i "vagnfållan". När korna är på plats är det bara att höja flaket och köra iväg. Lugnt och stilla och utan stress.
Undrar vad de funderar på där på flaket.....  var de är på väg? Om de ska till slakt eller till ett annat bete eller till en ladugård för vintern? 
Kor är ju förknippade med dumhet,... snäll och dum..... men ack vad man bedrar sig. 
De organiserar hur arbetet ska gå till, de är lojala och de skapar inte konflikter i onödan., men är inte konflikträdda.
Lite rörande att se hur respektfullt traktorn kör.

3 kommentarer:

  1. När jag såg rubriken trodde jag att det handlade om begravning eller nåt sånt. Men dessa fem kvigor och en kossa kan se fram emot flera mysiga sommrar, kanske till och med i Älgsjö.
    Hälsningar/Pelle

    SvaraRadera
  2. Korna är kanske snälla men troligen inte dumma. De är sig själv och det är vi som är dumma som håller de fångna. De litar på sin bonde och tror att det alltid blir bäst för dem.. Hur det än blir. Jag är glad för jag äter inte kor längre..
    Kram/Raya

    SvaraRadera
  3. Ja hur man kan säga ? Det år sant utan korna vi är försvunnna. Mjölk, kött, skinn är värdefulla för oss människor. Vi kan inte leva utan dem. Är det svin, ko, älg, hön, ren...vi behöver vara människor...eller kannibal..lejon...tigrar,
    t lapp i Sirkka

    SvaraRadera