tisdag 8 mars 2011

Sammanfallande

I år infaller ju fettisdagen (uttalas med långt e ..... fet-tisdagen. Oftare och oftare hör man "fett-tisdagen". Språkpolisens anm) och Internationella kvinnodagen på samma dag. 
I dag ! Vilket sammanfallande! ............. heter det verkligen så? Sammanfallande? Är inte det när ett hus rasar ihop.... typ!?

Hur vi skall fira Fettisdagen vet vi. Man äter bruna bönor och fläsk dessutom idag, men egentligen borde det väl varit kams här i Ångermanland?
Jag vet tyvärr inte hur jag skall  fira Internationella kvinnodagen.Internationella kvinnodagen. Den har kommit sedan jag växt upp och det innebär att jag inte har någon tradition. Att mannen den dagen diskar eller lagar maten låter lite fånigt............  Jag både diskar och lagar maten de flesta dagar! Jag skulle verkligen vilja fira "Kvinnan", som ju är en fanttastisk konstruktion!! ...... men vet inte riktigt hur. Kan man skriva "konstruktion",  "varelse" låter ju ännu töntigare........ "skapelse" kanske, men det är ju inte jämställt..........förutsätter att kvinnan är nummer två............ någon, som var före har skapat henne!........ men nu närmar det sig teologi?
Utan Kvinnan stannar Livet!

När jag växte upp i Kubbe, Anundsjö var vi lediga från skolan på fettisdagen. På morgonen gjorde vi barn iordning sparken, monterade en stor papplåda på sittbrädan med ett litet lätthanterligt lock.... lådan indelad i ett stort och ett litet fack. . Det lilla facket i lådan var för godis, som vi också fick ibland.
Sedan gick vi från gård till gård och tiggde fettisdagsbullar (inga semlor). ........ den tidens socialstöd.
De som hade många barn fick många bullar. Den som inga barn hade fick ge bort en massa bullar, utan att få några. När vi kom hem räknades bullarna (Vi barn tävlade om att få flest! och lades i plåtburkar och frystes in i "kallkantoret" (kallt skafferi). Man kunde få ihop ca 60 bullar.
Vid tolvtiden började skidtävlingen, som Näsströms café ordnade för alla vi barn. Priser var caféets godis som hade nått bäst-före-datum under året som gått sedan förra årets tävling. Den som kom sist fick en jumbolimpa, som de bakat i Näsströms bageri. Den var jättestor.

3 kommentarer:

 1. Så härliga "bullminnen"..hoppas du får en semla idag
  (jag föredrar en god havrekaka med russin)
  västlig vind fr Tina på Hönö

  SvaraRadera
 2. Vilka underbara minnen du har!
  Ha en finfin eftermiddag!
  Kram/Lena

  SvaraRadera
 3. Tack för att du delar med dig av dina minnen.Har aldrig vetet vad namnet kommer av.
  Ha det gott och hoppas du fick dig en semla.
  Kram Yvonne

  SvaraRadera