söndag 27 mars 2011

Där våldet tar vid upphör konsten ......del 1

.............eller helt enkelt

Hundträning.


I 30 år har jag varit verksam som Lärare i hundtjänst  och tränat hundar i 45,......... 
Ibland får jag frågan "När på dagen är det bäst att jag tränar min hund?" och svaret är att varje stund du är med din hund är det frågan om hundträning, eller oträning. 
Hunden vet ju inte att "Nu ska jag lyda husse/matte för nu tränar vi". Om vi oftast "tränar" hunden i att inte lyda oss, så är det givet att den träningen ger resultat! .. eller "När folk kommer och hälsar på behöver jag inte lyda", så lär den sig detta.Hundar är inte dumma! Så det gäller att veta vilka signaler man ger sin hund hela tiden man är tillsammans.......... om man vill ha en lydig hund. Hunden är ett flockdjur och behöver en ledare.Att träna en alphahanne eller tik är inte lätt, de behöver inte en ledare utan en flock.

Frågan jag också ofta får är varför hundar ska vara lydiga? Ja, det har med vår syn på tamdjur överhuvudtaget att göra. Ska vi ha tamdjur? Och då blir frågan filosofisk-etisk. En hund skulle dö av svält inom ett par veckor om den inte var tam och fick mat av oss.Många vill ha hundar, men inte såå lydiga. "Mittemellan" är det värsta för hunden. Jag vet i alla fall att lydiga hundar får en mycket större frihet än olydiga. Olydiga hundar hålls hela tiden i koppel  (tack och lov!), lämnas hemma mycket oftare osv osv.
Att jag tränar hunden hela tiden innebär inte att Molly "är under lydnad" hela tiden vi är tillsammans, men det betyder att hon har "ett öga för husse" hela tiden, även om vi inte kommit riktigt dit ännu.... men snart.
När vi går på en vandringstur t ex så tar jag med en boll eller en apportbock och tränar med dem, men även lydnadsträning som platsläggande, inkallning, sättande, uppletande........ ja allt möjligt görs ju jättebra som en del av vandringen eller turen till postlådan, eller medan bastun blir varm.
Hon vet att roliga saker händer när vi är tillsammans.
Det är bara när hon ser Exa, som hon stänger alla kommunikationsvägar för husse. .......... men nu har vi kommit dithän att när de, som idag, lekt i ett par minuter och vi säger till dem att ge sig, så lyssnar de.... och kommer var och en till sin husse.

Man måste alltså ha ett mål med träningen och jobba mot det. Rom byggdes inte på en dag! Att tro att man tar genvägar genom att banka in kunnande i sina hundar är inte bara djurplågeri utan även lönlöst. Det skapar bara rädda hundar.

I vår och sommar har vi två mål för träningen:.........

 dels att veta att "Altan" betyder att hon skall gå till altanen och vara där till dess att jag säger att hon kan skippa det.

.... dels att vara i sin bur i bilen med grinden öppen, till dess att jag säger att hon kan hoppa ut.

All övrig träning ökar också möjligheten för henne att klara dessa mål .....innan sommaren övergår i höst ska hon klara dessa två saker (vardagslydnad) även om Exa går förbi.
Första övningarna börjar hemmavid och utan störningar........ men störningarna och miljöerna stegras sedan hela tiden..Det gäller att ta nästa steg när hon klarar en störning och stegra hela tiden utan att stegra för fort. Många gånger hoppar man över några steg och säger "Ja, Molly lär sig då ingenting, hon har nog ADHG eller någon annan bokstavskombination".......... när det är vi som lagt upp träningen fel

Mollys mamma var BorderCollie/Lapphund. Av sin mamma har hon fått det där speciella vallningssättet att gå lite krypande, som gör att den som inte vet detta tror att hon får stryk av husse. Hon ser strykrädd ut, helt enkelt. Inget kunde vara felaktigare.Konsten slutar där våldet tar vid.

1 kommentar:

  1. Åh, så roligt du måste ha. Hundar är härliga. Har en dotter som fullkomligt älskar dem och som är väldigt duktig och tänker "vettigt", dumt ord, men hennes största önskan är att jobba med hundar. Tyvärr är det svårt att få ett sådant jobb. Du har en mycket vacker hund.
    Ha det gott Yvonne

    SvaraRadera