torsdag 26 maj 2011

Outgrundliga äro träets vägar

Nordingrå har nog Världsrekord på entreprenörskap, här behöver man inte specialinrikta undervisningen på detta,.......... här får man entreprenörsandan med modersmjölken På trettonhundra innevånare finns här mer än 100 inregistrerade företag........ Hur är detta möjligt? Jag tror att mycket beror på att man insett att inget kommer serverat och att ensam är stark, men man är till för varandra. "Om jag inte har användning för den här grejen, vem kan då behöva den?" .... inte att slänga den det första man gör.
I slutet av 80-talet for Tommy i Näsänget på upptäcktsresa till Madagaskar och hittade ett parti Palisander. Han skickade hem partiet med båt och la det i samma förråd som det parti Rosewood han fått av en norrman en gång.

"Bara att öppna containern tre månader efter att man varit i Madagaskar och känna arfikaluften komma mot en. Det var så fuktigt i containern att det droppade om virket. "


Palisander är stenhårt och tungd som en guldtacka, har en klang i sig som är magisk ...... afrikansk. Men vad gör man av det. "Jag tänkte göra golv, men verktygen klarade inte av att bearbeta träet..... men visst är det vackert?!" Så det fick ligga 

"Kan vara bra att ha en vacker dag!" 

Så började Tommy spela gitarr och har blivit så duktig att han skulle vilja ha ett bättre instrument. ........ googlade på  Gitarrtillverkare och hittade Heiki utanför Sollefteå, Tommy åkte upp till Sollefteå och lev imponerad. Mitt inne i skogen bodde en fantstisk gitarrtillverkare, som gjort instrument till Ulrik Neuman och andra världsartister. 

Bara av understa brädan gör man en jazzgitarr!
När Heiki fick höra om Palisanderpartiet som legat perfekt ströat i över 20 år blev han lika begeistrad........... men Heiki hade en annan specialitet också........ pilbågar! "Det har alltid varit min dröm att lära mig skjuta med båge och pil", sa Tommy. 
Sagt och gjort, Heiki får Palisanderpartiet och Tommy får en gitarr i världsklass 
och 
en förverkligad  pojkdröm : Att ha en egen handgjord pilbågen!
Hoppas bara  att  han inte läst om Wilhelm Tell nästa gång vi ses.............. 
och vill att jag ska stå med ett äpple på huvudet .

2 kommentarer:

  1. Hej De där vardagsnära, filisofiska orden Om att ensam är stark MEN...det jag inte behöver..osv" Det är inte ett allt för ofta förekommande resonemang..NU förtiden Men skönt att höra ,att det finns..så och här i Grannäs
    "Fniss kan se dig framför mig med äpplet på huvudet Men så skickliga händer som Heiki verkar ha,så behövde du nog inte,i så fall, vara orolig.
    Minns i min barndomen, hur man fixade till,sina mer enkla pilbågar Men skjuta med dom gick det Och så dom där sälgpiporna..som morfar lärde ut...Hmm får nog börja öva på det igen Nu när jag själv är mormor Ha det gott på din altan :0)

    SvaraRadera
  2. Helt fantastisk historia! Det måste vara något visst däruppe för det är så härliga historier du berättar om vad som händer där och alla underbara människor du möter.

    Önskar dig en fin fredag och helg!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera