lördag 6 augusti 2011

Arbetsmoral

En hund börjar få arbetsmoral när den närmar sig 2 års ålder. Vad är då "arbetsmoral" ...... för en hund? Jo, det är att hunden fortsätter att göra det den är ålagd av sin ledare att göra, trots att den får andra inviter. När den är för ung är den så inpulsstyrd att den släpper vad den "har för händer" och hoppar på nästa grej........... 

Idag var det dags fr Molly att bära denna rapportrulle under vår vandringsrunda.. 7 km. Hon hade tidigare lärt sig att bära den kortare sträckor och när det bara var hon och jag. Först repeterar vi."Håll fast!" . "Loss!"

När vandringsgänget kommer får de vara "störning" för Molly. Trots att Ove eller Eva utmanar henne, ska hon fortsätta att bära rullen. 
Detta är vad jag menar med att det finns alltid tillfällen att träna hunden. Störningar har vi alltid runt omkring oss............ och gänget tyckte att det var kul

Sedan får hon träna att bära trots att alla vandrarna kommer i grupp bakom henne, inte släppa och vända för att busa med dem.

Näsänget - Näs, 2km, går Molly i koppel och blir omkörd av bilar heeela tiden........... men ska bära sin rulle.

När de andra i gänget stannar i Näs, har vi bara transportsträckan till Konvaljbacken kvar, 3 km.......... ingenting händer på den sträckan, ingenting alls utom Lars-Götes tjurar vid Näslunda gård, som storögda kollar in oss............ men rullen ska bäras. Lååångtråkigheten är en svår störning för en unghund! "Om inget händar kan man ju sätta fart på omgivningen!" 
Så när vi är något hundratal meter från Konvaljbacken avbryter jag uppdraget. Viktigt att man inte avslutar på samma ställe 2 dar i rad, då kommer hunden att släppa när man kommer till den platsen.

Men vad gör Molly när hon fått berömmet?

Jo, hon plockar upp första bästa söndertrasade vägpinne av den nya sorten som ingenting väger...... och utför en veritabel skuggdans som visar mig: "Det är kul att bära saker, men ännu roligare att busa med dem". Jag  bannar henne inte när hon tar pinnar, men leker inte med dem eller kastar dem åt henne. Skulle jag banna skulle hon bli tveksammare i att gripa, skulle jag kasta pinnar eller "kampa" skulle hon bli "pinntokig": Alltid en balansgång.

Alla hundar har arbetsmoral, tycker om att arbeta, men förstår ofta inte riktigt vad vi vill att de ska göra . 
Det vanligaste felet är att man tar för många och snabba steg i inlärningen, Man skall vara 100% säker på att hunden klarade gårdagens övning till fullo och 99% säker att den klarar dagens övning. Om den inte klarar den så är det vårt fel .... inte hundens. Det är inte hunden som hittat på övningen........... och blanda inte in fy-rop och andra obehagligheter om hunden gör fel, bryt och hitta på en enklare övning............. beröm vad den gör rätt! Beröm aldrig hunden om den inte utför vad du tänkt, negligera det bara och gör en enklare övning. När den visar att den förstått vad den ska göra, börjar vi slipa bort felaktigheterna och ställa krav. Om den misslyckas och din fantasi inte räcker för att hitta på en enklare övning på samma inlärningsväg, låt hunden göra en helt annan övning som den klarar..... och beröm den!

Lätt som en plätt!?

Lycka till!

1 kommentar:

  1. God morgon "lätt som en plätt" hmmm
    Det tar allt ett tag, innan man fått till det,när man inte är van...MEN...som när ett nytt fönster öppnas upp ..dÅååå blir utsikten en annan :0)Kram

    SvaraRadera