torsdag 4 augusti 2011

En 100 fots pråm

Här i yttersta havsbandet ser vi sällan dessa farkoster, lååångtradarna, nästan 30 meter långa eller 100 fot. De håller sig helst på E4-an eller stora länsvägar......... för åbäkiga för de våra turistvackra vägar- 
Min bror styr en dylik farkost från Normaling till Ånge eller Nordmaling - Luleå. 

Jag åkte med härom dagen........ en släktträff.. och dessutom fick jag se hur det är att ratta en pråm på land..  En förarplats ser idag mera ut som en styrpulpet på vilken farkost som helst utom att det fortfarande finns ratt........ men det är nog en tidsfråga? Han bara sitter och petar på olika knappar då och då, växla gör bilen själv ........... Vart tog dubbeltrampandet vägen. Det var ju en KONST!
Tack vare alla modernitter behövs ingen muskelstyurka för att köra en låååångtradare längre, så nu kan det ju ske en genusutjämning även här. vilket alla kommer att vinna på!

Att backa in ett sån´t här åbäke till sin lastplats i Ånge, där det inte finns någon platsalls  kräver sin man...... jo, han lyckades få plats bredvid den parkerade trailer som du ser...... jo det finns en glugg där med......... Otroligt! ... utan att ta om! ... Allt är ju egentligen LÄTT, om man bara kan.Jag brukar fundera på detta fakturm, när jag deltar i möten och vi ska utse en sekreterare för mötet. Vilken otrolig ångest det kan väcka.......... och jag tycker: "Det är väl ingen konst att skriva ett protokoll",.... och det är ju hur lätt som helst .... om man kan.
Men visst är det lite konstigt att det är mycket högre status att leda 35 arbetskamrater än att styra 540 hästar under huven på en långtradare? 
Vad man inte klarar med en långtradare är att göra tvärsvängar eller tvärbromsa (Den är som vilken pråm som helst!), 
När vi "vanliga" bilister försöker köra om,  just då den tvåfiliga  övergår till enfilig väg, blir det problem. Enligt brorsan är det alltför vanligt att man fösöker köra om honom när det inte längre finns plats,....... med olyckor som följd. 
För långtraqdarchaufförerna blir det ett arbetsmiljöproblem ... att se småbilar manglas mot mitträcket ....... eller när olyckliga människor använder långtradare som självmordsredskap.. 
Tråkigt att så många är så stressade i trafiken ! 

1 kommentar:

  1. Ser trevligt ut med en lastbilshytt. Saknar ibland tiden när jag själv körde lastbil.
    Hälsar Pelle

    SvaraRadera