måndag 17 januari 2011

Enkelt ........ när man kan

Så ligger den stora björken där, exakt där jag önskade, utan att ans nudda det hus som stod nära eller bron över diket. "Han är inte bara kokt i ett vatten", skulle LOA själv sagt om en som lärt sig en sak så grundligt som han lärt sig att fälla träd.
Lasse började i skogen när han var 15, så nu 56 år senare är det ett antal tusen träd som han fällt. "Det är ju inte svårt nu när man har motorsåg". Att skryta ligger inte för honom!
Först det viktigaste, fällskyran, den kil man tar bort, Den bestämmer nästan helt vart trädet tar vägen. ........... men man kan inte överskrida naturens lagar och tro att trädet far åt det håll fällskyran visar utan man måste också bedömma hur grenkronan drar trädet och om trädet lutar åt något håll. Ibland använder man brytjärnet för att styra det något.
..... så kapa försiktigt så att man lämnar någon cm som håller trädet till dess att man ser att det går år rätt håll, .... då hjälper man till lite med brytjärnet
. och går åt sidan och ser trädet lägga sig i snön. Fördelen med att fälla så stora björkar på vintern är att kvistana gör inga hål i marken.......... snön skyddar.
..... och sedan ska veden vara kapad och kluven innan midsommar......... enligt bondepraktikan.
Men det är ankelt att fälla ett träd åt precis rätt håll ................ om man kan!
Kaffe- och pratstunden efteråt var oerhört givande! Tänk så mycket kunnande och tankar som finns........


3 kommentarer:

  1. Ja, det är en otrolig kunskap med att fälla träd. Har en bror som jobbat i skogen i hela sitt liv och han behöver bara titta på trädet så vet han hur det ska göras.
    Härligt med björkved, vi brukar köpa det till öppna spisen.
    Ha det gott
    Yvonne

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Åh vad skönt antar att du velat få bort det ett tag och så får du lite ved sen också ;o)
    Önskar dig en härlig dag!
    Kram/Lena

    SvaraRadera