lördag 1 januari 2011

Precisionsflygaren

Här visar Frank hur berguvens vingspets nuddat marken när den slagit en mus på gårdplanen utanför snickeriet. Musens spår upphör helt adrupt mitt mellan de två märkena efter vingspetsarna, nästan en och en halv meter mellan märkena. 
Tänk att en så stor och tung (2 - 4 kg) fågel på 100 meters höjd ligger och njuter surfandes på termikvindarna, så ser den liten mus kila iväg i kanten på gårdsplanen utanför snickeriet i Näsänget. 
"Dax för lite mellanmål". tänker berguven, drar in vingarna och dyker inte mot musen utan mot den plats där musen kommer att vara om 3,2 sek, vilket den räknar ut exakt och utan dator,( hur fort springer musen? hur fort dyker jag? hur högt är jag från marken? osv många variabler är det!) ..........  så dyker den med full fart........ så just när den är ett par meter från marken fäller den ut "landningsstället" och slår klorna i musen samtidigt som den vänder upp igen utan att nudda marken med klorna, bara vingarna som blåser undan nyfallen pudersnö när de ger fart uppåt igen. Den dyker med 90 knyck och tar en mus som är 3 centimeters upphörjning och så upp igen. 
Där ligger ett JAS Gripen långt efter i flygkicklighet trots alla datorer och förfinade styrsystem!
.................. tänk va förvånad musen skulle ha blivit!
Jag och Frank blev oerhört imponerade!

1 kommentar:

  1. Vad underbart att leva så nära naturen!
    Önskar dig en fin fortsättning på det nya året!
    Kram/Lena

    SvaraRadera