tisdag 12 april 2011

Bonderi 2.0

Idag har jag och ett gäng härifrån Nordingrå besökt en storbonde av idag. Han hade 574 kossor, ungdjur och kalvar.... 12 anställda......... 12 000 liter mjölk per dag................gjorde av med 60 000 liter diesel per år....... hade ett reservkraftverk på 75 kilowatt.

Undrar vad kalvarna tänkte när vi kom idrösande i deras barnkammare? Man skulle kunna tro att de skulle vara lite reserverade och folkovana, men de var otroligt kärvänliga.

Mjölkningen klarade kossorna av själva genom att uppsöka en mjölkrobot. Du kan se kossans juver skymtar inne bland robotens armar. På 2 dar lär sig kossan hur det går till. Allting är datorstyrt, så bonden kan sitta i kontrollrummet och se exakt på decilitern hur mycket en viss kossa mjölkat det senaste dygnet och hur mycket den ätit. Varje tugga registreras.

Jag frågade vilken yrkesgrupp som var viktigast på ett modernt jordbruk......... tänkte att han skulle säga: "traktorförarna", men hoppades att han skulle säga::"Djurskötarna". Jag blev inte så lite förvånad när han sa: 
"n´Johan,EU-bidragexperten.är viktigast! Han har jobbat på Länstyrelsen med EU-frågor i 10 år. Utan n´Johan skulle jag inte klara driften! I år sår vi Rajgräs på alla arealer istället för klöver och timotej. Det tjänar vi 4 mille på!"

Kontrasterna var stora mot min barndoms bonderi. Vi hade fyra kossor och handmjölkade varje kossa. Enda likheten var radion, även storbonden modell 2011 hade musik vid mjölningsrobotarna, mem hans sterio var lite häftigare än vår Radiola. .... och jag kommer inte ihåg att min mamma eller pappa någonsin pratade om EU-bidrag!

Våra kossor fick också besöka tjuren varje gång när lusten blev för stor, Nutidens kossor får var med om ´det´ en enda gång ....... sedan blir det inseminering resten av kolivet! Stackars kossor!... kan jag tycka,...... med alla dessa maskiner, snart har man völ insemineringsrobotar också..... men kossorna var väldigt välskötta, sociala och välmående. De hade en runda, en labyrint, som de måste igenom för att komma till mjölkroboten igen (där fick de musik och "gröpe") Den rundan var 200 meter och bestod av olika stationer: hö/ensilage, umgås, kraftfoder, vila, umgås, köstation till mjölkroboten.mjölkrobot till Elvis.

I morse hörde jag ett inslag på radion (P1 förstås!) om att man i Japan börjat använda robotar i äldrevården. När äldre ska duschas, eller göra fotvård eller "I matsituationen" använder man en robot.. Har ni tänkt på att äldre eller funktionshindrade, som inte kan äta själv, inte 2äter" utan det är "i matsituationen".  Det är bara något år bort innan det är i Sverige.Tänk om man ligger i en duschrobot och den är lite felprogramerad och blandar ihop mig med Lasse som är mycket mindre än mig och knäcker ala revbenen utan att ens märka det? 2 kommentarer:

 1. Åh vilket intressant studiebesök så länge sen jag var i en ladugård, säkert 20 år sedan och det har nog hänt en del sen dess....
  Ha en finfin kväll!
  Kram/Lena

  SvaraRadera
 2. Klart intressant studiebesök.. Men det låter så stort och konstigt med maskiner överallt. Fyra kossor känns mycket trevligare! Så var det hos min mormor, och varm mjölk fick vi smaka, och katten fick grädde varje kväll.
  Kram/Raya

  SvaraRadera