lördag 30 april 2011

Lite sömniga.........

är de allt........... , vitsipporna, som blev lurade av varmdagarnai i påskas.............. de kände värmen och trodde att det nästan var sommar,.......... tryckte sig upp genom gamgräset och fann ...... vårkyla.

men är lika fina ändå, men så fort solen går i moln drar de ihop sig och är nästan svåra att upptäcka
,,,,,, men det är ju bara i slutet av april! 
Här i Ångermanland firar vi "Sista april" idag ......... och eldarna är "Majbrasor" inget annat! 
Jag kan undra vad vi gjort Valborg för ont, eftersom hon försöker lägga beslag på denna dag. När kom Valborg och vem är hon? 3 kommentarer:

 1. GODER AFTON...den heliga Valborg sammankopplas mot häxtro och onda andar, som uppstod efter hennes död år 779 Valborg blev förklarad som helgon den 1 maj (därav förr kallad Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med den germanska hedendomens på nämnda dag hållna vårfester, som av den kristna övertron stämplades såsom häxförsamlingar. Särskilt trodde man, att på Valborgsmässonatten (mellan den 30 april och den 1 maj) häxorna red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken den högsta spetsen av Harz, bekant bl.a. genom den fantastiska scenen "Walpurgisnacht" i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävuluns sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) samt tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa till sitt ursprung hedniska vårseder
  Ha det så trevligt med Valborg :0)

  SvaraRadera
 2. Kikar in för att önska dig en fin Valborg!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 3. Prästen Janet Erikssons beskrivning av Valborg som vi fick oss till del under vårtalet i Måviken var inte så tokig tycker jag. Tack för sällskapet och kaffet.

  SvaraRadera