söndag 5 juni 2011

Det gäller att sticka ut !

Visst är naturen fantastiskt vacker såhär års, mellan hägg och syrén?......... 
att alla blommorna på marken är vackra är ju inte så konstigt, de har ju liksom det blommorna är till för, men träden som gör sig minst lika vackra.......  och bara några dagar. De gör sig vackra för att få till själva befruktningen om det ska bli några äpplen......... och få bina att fixa det. Är de inte vackra kommer inga bin. 

Körsbärsträdet blommar till och med på kal gren, för att sticka ut  r e j ä l t.
I fyra dagar stod körsbärsträdet i full blom, sedan kom den hårda blåsten i går och plockade alla blommorna. Hoppas att bina hann göra sitt ändå. Tur att det finns en massa vildbin för vi har ingen biodlare härikring. Själv har jag haft bin i 25 år och hade funderat på att skaffa bin. Det är ju en fantastisk pensionärssyssla, men mina barn säger att de fick tillräckligt med stick när de var små. Veklingar!
Många fruktträd här i byn har blivit ringbarkade av sorken i vinter, så jag hoppas att bina och humlorna klarar blir mätta och hittar såpass många äppelblommor att de klarar själva pollineringen. 
Tänk att bina är de djur som gett upphov till flest doktorsavhandlingar av allla  djur, om man ser world wide, som man säger numera.  Märkliga gynnare!

Igår såg jag ett annat träd som stack ut..........
..... varför har trädet höstfärger redan i början på juni............ men det kan vara sorken även här. trädet har redan under vintern sugit upp näring i stammen så ett det kan utveckla blad trots att det är ringbarkat, ............. men sedan blir bladen ljusa och emliga och tynar av. 
Jag ska inte vara säker på något sätt..............men tror att de är sorken som varit framme, för visst ser det onaturligt ut....... men det sticker ut. Lite vackert?!
Efter en sorkvinter som denna, får den skulden för allt......... nästan i alla fall. Alla människor som är sjuka, så fråga man :"Är e sorkfebern?", alla träd som dör tror man att det är sorken.  osv osv. 
Inte lätt att vara sork inte !


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar